GİDER KISITLAMALARI
İLGİLİ MADDE: 193 sayılı GVK. 40/1,5,7 (binek otomobili gider kısıtlaması) (Finansman gider kısıtlaması) ve 41/9 . Maddeleri; 5520 sayılı KVK’ nun 11/-i) Maddesi (Finansman gider kısıtlaması) .
KARAR: 04.02.2021 tarihli 31385 numaralı Resmî Gazete’de yayımlanan 3490 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı.(finansman gider kısıtlaması)
TEBLİĞ: 18 sayılı KVK genel tebliği (Finansman gideri kısıtlaması)
KISACA: Türk vergi mevzuatına iki gider kısıtlaması getirilmiştir. Bunlardan birincisi ( kısmen de olsa iş dışında özel amaçlarla kullanıldığı düşünüldüğünden) binek otomobilleri giderlerinin %30 unun, amortismanların veya kira giderinin bir kısmının ve ikicisi (İşletmelerin faaliyetini borçlanma yerine öz kaynakları ile finanse etmelerini teşvik etmek amacıyla) finansman giderlerinin öz kaynağı aşan kısmına isabet eden tutarın %10 unun vergiye tabi kazançtan indirilememesidir.
AÇIKLAMA:
1-BİNEK OTOMOBİL GİDER KISITLAMASI:(rakamlar 2022 içindir)
a) Amortismanlar: Özel tüketim Vergisi ve KDV hariç ilk alış bedeli 230.000.TL sını , söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya ikinci el olarak alınması halinde 430.000 TL sını aşan binek otomobillerinin amortismanlarının en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı, kazançtan indirilebilir.
b) Kira giderleri: Kiralanan binek otomobilleri için ödenen aylık kira tutarının 8.000 TL yi aşan kısmı indirilemez.
c) Özel Tüketim Vergisi ve KDV: satın alma halinde ödenen Özel Tüketim Vergisi ve KDV Vergilerinin toplamının 200.000 TL’ nın fazlası indirilemez.
d) Giderler : Binek otomobillerine ilişkin giderlerin en fazla %70 i kazançtan indirilebilir.
e) İstisna: Bu kısıtlamalar, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri için uygulanmamaktadır.
f) KDV: Kural olarak bu indirilemeyen giderler için ödenen KDV nin de indirilememesi gerekir. Anacak, bakanlık yetkisini kullanarak indirime izin verebilir.
2-FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI:
a) Finansman giderleri kısıtlaması uygulayacak mükellefler: Gelir vergisi mükellefleri ve kurumlar vergisi mükellefleri (kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri hariç),
b) Kısıtlanan finansman giderleri: Öz kaynaklarını aşan tutarda (ilişkili kişilerden ya da üçüncü kişilerden temin edilen) borç (yabancı kaynak) kullanan mükellefler, öz kaynaklarını aşan yabancı kaynaklara isabet eden (yatırımın maliyetine eklenenler hariç olmak üzere) faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altındaki finansman giderleri toplamının yüzde 10'unu, 01.01.2021 den itibaren indiremiyeceklerdir. Bu karşılaştırma her geçici vergilendirme dönemi sonu itibarı ile yapılacaktır.
c) Geçmiş uygulama :Benzer gider kısıtlaması 1996-2003 arasında da uygulanmaktaydı.
d) KDV: Bilindiği gibi, kanunen kabul edilmeyen giderler üzerinden ödenen KDV ler indirim konusu yapılamaz. Kural olarak, kısıtlanan finansman giderleri üzerindeki KDV nin de indirilmemesi gerektiği açıktır. Ancak, Vergi İdaresi daha önceki uygulamada yetkisini kullanarak indirime izin vermiş olmasına rağmen yeni uygulama için henüz bu yetki kullanılmamıştır.
Kullanılması halinde bile, aynı zamanda örtülü sermaye de söz konusuysa, bundan dolayı indirilemeyen finansman giderlerine isabet eden KDV nin indirilmesi mümkün olmayacaktır.
e) Özellikle açıklama bekleyen durumlar :
i) Ticari işlemlerden doğan borçlar karşılaştırmaya dahil edilecek midir?: Daha önceki uygulamada, ilgili tebliğde, bir yılı geçen vadeler için reeskont uygulayarak faiz kısmının ayrılması gerektiği belirtilmiş, ancak, Danıştay bu tebliğ hükmünü iptal ettiğinden, vadeli alışlarda fatura üzerinde gösterilmeyen faizlerin hariç) borç olarak dikkate alınmamıştır. Bilindiği gibi, örtülü sermaye uygulamasında mutat vadeyi geçen ticari borçlar da dikkate alınmaktadır. Ancak, burada belirsizlik vardır.
ii) Hangi tarihteki öz sermaye ve borç tutarı dikkate alınacaktır? Burada öz sermaye VUk a göre hesaplanacaktır. Ancak, (örtülü sermayede uygulandığı gibi) yıl başındaki mi yoksa, borcun öz varlığı aştığı tarihteki mi olduğu açık değildir. Aynı şekilde, yabancı para borçların hangi tarihteki kurla dikkate alınacağı da belirtilmemiştir. Örtülü sermaye uygulamasında, yine bir önceki yıl sonundaki değerlenmiş ya da yeni alınmış ise alındığı tarihteki kurla değerlendirilmiş değeri dikkate alınmaktadır. g
iii) Finansman giderlerinden finansman gelirleri düşülebilecek midir? Herhangi bir açıklama yer almamaktadır. Ancak, daha önceki uygulamada mümkün değildi.
iv) 01.01.2021 den önce alınan borçlar kısıtlamaya dahil mi? Vergi idaresine göre, 01.01.2013 den sonra alınan borçların 01.01.2022 den sonra tahakkuk eden finansman giderleri kısıtlamaya dahidir. Daha önceki uygulamada tebliğ ile dahil olduğu belirtilmiş, ancak bu tebliğ hükmü Danıştay kararı ile iptal edilmiştir.yeni uygulamayla ilgili olarak lehte ve aleyhte yargı kararları vardır.
v) Kısıtlamaya kapsamı dışındaki giderler: ilgili tebliğde, teminat mektubu komisyonları, tahvil ihraç giderleri, ipotek giderleri, Damga Vergisi, veya banka havale ücretleri ve bunların üzerinden ödenen BSMV gibi kaynağın kullanım süresine bağlı olmayan giderler kapsam dışı tutulmuştur…
vi) Birden fazla takvim yılına sirayet eden işler: Bu gibi işlerde gider kısıtlamasının işin bittiği yıl itibariyle yapılabileceği görüşündeyiz…
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI HAKKINDA 18 sıra sayılı VUK TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR. Bu tebliğe göre:
i) Sabit kıymetlerin maliyetine eklenmesi gereken ya da mükellefin tercihine bırakılıp da maliyete eklenen giderler kısıtlamaya tabi olmayacaktır.
ii) Geçici vergilendirme dönemlerinde de dönem sonunda çıkarılacak bilanço (ve bu tarih itibariyle değerlemeye tabi tutulan yabancı para krediler) dikkat alınarak gider kısıtlaması uygulanacaktır.
iii)Finansman gideri yanında geliri de olması halinde, finansman giderinde herhangi bir indirim yapılmayacaktır.
vi)Adi ortaklıklarda yabacı kaynakların öz kaynakları aşması halinde, ortakların hisselerine isabet eden gider kısıtlaması tutarını gelir vergisi beyanlarında KKEG olarak matrahlarına ekleyeceklerdir.
v) Birden fazla takvim yılına sirayet eden işlerde, gider kısıtlaması işin bittiği yıl itibariyle hesaplanacaktır.
vi)Kısıtlamaya tabi olacak giderler, tutarları ,yabancı kaynak kullanımına ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olanlardır. Bu kapsamda, teminat mektubu komisyonları, tahvil ihraç giderleri, ipotek masrafları, kredi sözleşmesine ait damga vergisi, banka havale ücretleri ve bunların üzerindeki (varsa) BSMV kısıtlamaya tabi olmayacaktır.
Vİİ)Özel hesap dönemi olan mükellefler, 2021 takvim yılı içinde başlayan hesap döneminden itibaren bu kısıtlamaya tabi olacaklardır.
Vİİ) Finansman gider kısıtlamasına tabi giderler aynı zamanda örtülü sermaye, örtülü kazanç dağıtımı veya binek araçları gider kısıtlamasından dolayı KKEG kabul ediliyorsa, burada ayrıca dikkate alınmayacaktır.
Xİ) Alınan borç örtülü sermaye niteliğinde ise, zaten kanunen kabul edilmeyen gider kaydedilen finans giderleri, burada tekrar dikkate alınmayacaktır.
KAYNAKLAR:
-GÜRGÜN, ŞEBNEM PINAR,’’Finansman Gider Kısıtlaması Uygulaması’’ Vergi Sorunları Dergisi, Aralık 2001(159)
-SAZAK, İSMAİL:’’ ’’Finansman Gider Kısıtlaması’’ Vergi Sorunları Dergisi Nisan 2001 (151)
-KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:1) ‘NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ TASLAĞI .
RELAVENT ARTICLE : 193 sayılı GVK.(INCOME TAX LAW) 40/1,5,7 (limitation for car expenses) (limitation for financial expenses)and Articles 41/9 ; 5520 sayılı KVK’ (Corporation Tax Law) 11/-i),.
DECREE: 04.02.2021 / 31385 announced by official gazette dated Resmî Gazete’de yayımlanan 3490 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı.(finansman gider kısıtlaması)
COMMUNIQUE:Draft numbered 18 changing number 1 Communique.
IN SHORT: Two new limitation for some expense deduction have been introduced in Turkish tax requlations, shortly . The first of them is non deductibility of 70% of car expenses, some portion of depreciation and rent payments for cars (Assuming that company cars are used for private needs time to time). Second one is non deductibility of 10 % of financial expenses (attributed to amount of debts exceeding equity (For encouraging enterprises to use equity rather than debts)
IN DETAILS:
1-LIMITATION FOR CAR EXPENSES: (Figurs for 2022)
a) Depreciation: Maximum cost of TL 230.000 except Special Consumption Tax and VAT Özel tüketim Vergisi ve KDV hariç ilk alış bedeli 170.000.TL sını , if those taxes are added to the cost of car or the car is second hend , only cost of TL 430.000 can be depreciated for Income and Corporation tax purposes.
b) Rent expenses: Only TL 8.000 monthly rent expenses .
c) Special Consumption Tax and VAT :Up to TL 200.000 of those taxes can be deductible in the case of purchase of the car.
d) Car Expenses: Only 70% of car expensen is deductible for income and Corporation Tax purposes.
e) Exemption: Those limitations are not applicable for cars used by the companies dealing with leasing or operation of cars .
f) VAT: As a common rule in VAT regulations, VAT relating with non deductible expenses cannot be recoverable.
2-LIMITATION FOR FINANCIAL EXPENSES:
a)Taxpayers subjecting to the limitation: Taxpayers of Indıvidual Income tax and Corporation Tax are subject to this limitation. (except Financial institutions, companies dealing with credit , finance, financial leasing and factoring,
b) Financial expenses in the scope of the limitation: Taxpayers having debt more than their equity, are not allowed for deduction of 10% of financial expenses (interest, commissions, profit share, foreign exchande differences and likes) , attributed to amount of debts exceeding equity, starting from 01.01.2021 . The financial expenses added to the cost of the investment aren’t subject to this limitation. This comresion will be made by end of each quarter (Advance tax periods)
c) History of this application:Similar limitation was applied between 1996 and 2003.
d) VAT: Although, VAT on disallowable expenses are not recoverable, The MOF has announced that VAT on non deductible financial expenses are deductible for VAT:
e) Other important topics relating with this limitation:
i) All debts will be taken into account for debt/equity comperision including commercial debts.
ii) Whic date will be taken into account for the comperision between debt/equity?, It is not clear whether beginnning of the year or the date in which the conditions are met , taken into account for comperision between the credit and equity.
iii) Income from a debt can be deducted only from expense of the same debt. v
iv) Debts obtained in and after 01,01. 2013 will be subject to this limitation and expenses incurred in and after 01.01.2021 will be taken into account.
v) Expenses are not subject to the restriction:: Expenses relating with the credit not depending on the term of the credit can be deducted withhout restriction. (ie: warranty and lien expenses, delay interest, forex loss, commissions, stamp tax, banking insurance transaction tax e.t.c.)
vi) Transactions lasting longer than one accounting year: The comperision will be applied in the year in which it is completed . For the transaction starting before 01.01.2021, financial expenses incurred before this date , will not be subject to the restriction.
vii) Bridge tredits: In the case of transfer of the credit obtained by a company, to a another company, the restriction will be applied only for the final user of the company.
RESOURCES:
-GÜRGÜN,ŞEBNEM PINAR,’’Application of Financial Expense Deduction!! Vergi Sorunları Dergisi, Aralık 2001(159)
-SAZAK, İSMAİL:’’ ’’Finansman Gider Kısıtlaması’'' Restriction of Financial expense deduction '' ’ Vergi Sorunları Dergisi Nisan 2001 (151)
Comments